Frågor och svar

Vi svarar på dina frågor!

Allmänna frågor 🤔

En körlektion skall senast avbokas senast vardagen innan klockan 12:00. Vid senare avbokning eller utebliven lektion debiteras du till fullt pris. Andra kurser såsom riskutbildningar och handledarkurs skall avbokas senast 2 vardagar innan.

Självklart, säg till i receptionen om du har specifika önskemål. Det fixar vi enkelt.

Ja, vi har flera kvinnliga trafiklärare som utbildar på olika behörigheter så som personbil, MC, moped samt släp.

Alla köp / betalningar / presentkort är giltiga i ett (1) år från inköpsdatum.

Absolut, det går jättebra. Ingen föranmälan krävs och det kostar inget extra. Vi tycker dessutom det är en bra ide. Då får även de även mer insikt i utbildningen. Så varmt välkommen!

För att få ett giltigt körkortstillstånd behöver du göra en hälsodeklaration samt göra en synundersökning. Hälsodeklarationen utför du direkt via nätet hos Transportstyrelsen. Klicka på länken så kommer du rätt direkt. Syntestet gör du hos en valfri optiker alternativt hos oss på Prima Trafikskola för 200 kr.
Det är helt gratis att skriva in sig hos oss. Och du är varmt välkommen till oss.
Inskrivning kan göras direkt i receptionen på Prima Trafikskola, alternativt ringa eller maila personuppgifterna till oss. 011-16 73 11 / info@primatrafikskola.se. Är du under 18 år behöver du ha målsmans intygande.

Riskutbildningarna är giltiga i 5 år från genomfört datum och genom att kontakta Transportstyrelsen kan du få giltighetstiden för båda utbildningarna bekräftade om du är osäker.

Nej, det enda som krävs är att du medför en giltig svensk legitimation.

Ja, hos oss kan du delbetala med Klarna. Smidigt och säkert.

Ja, ni kan enkelt koppla upp er när ni kommer till oss. Inga problem.

Personbil 🚗
För att ta körkort för Personbil behöver du ett giltigt körkortstillstånd. Du behöver även ha ett godkänt syntest utfört hos optiker eller hos oss, Prima Trafikskola som vi sedan skickar in till Transportstyrelsen. När ditt körkortstillstånd har blivit godkänt så får du börja övningsköra. Vill du övningsköra privat krävs också att du och din handledare har genomfört en godkänd introduktionsutbildning, även kallad handledarutbildning. Klicka på denna länk så kan du redan nu ansöka om körkortstillstånd
Ett syntest är giltigt i 2 månader från den dag du utfört syntestet.

Hur många körlektioner man behöver ta är individuellt, men snittet i Sverige är ca 19-26 stycken 40 minuters lektioner. Om man har förkunskaper eller inte påverkar med.

Resan mot ett körkort är induviduell men här punkar vi upp några saker som påverkar antalet körlektioner under resans gång.

  • Är man praktisk eller teoretisk lagd?
  • Har man kört bil innan eller aldrig suttit bakom en rätt?
  • Har man möjlighet att övningsköra privat mellan körlektionerna?
  • Är handledaren med på körlektionerna?
En handledarutbildning och introduktionsutbildning är samma sak, det är bara två olika namn. Ordet handledarutbildning används mer i folkmun, medan introduktionsutbildning för handledare och elev är den fackmässiga termen för utbildningen.
Nej, det behöver du inte. Ni kan gå den på olika håll och olika datum.

Den är gilltig i 5 år från den dag du gått utbildningen. Ring Transportstyrelsen och hör med dom om din utbildning fortfarande är giltig.

Att ta körkort är en unik resa för varje ny förare. Om du har övningskört sedan 16 års ålder kontinuerligt är sannolikheten att du klarar att ta ditt körkort på några få veckor. Har du däremot aldrig kört bil så kan du räkna med att det kan ta alltifrån några veckor till kanske 1 månad tills du har körkortet i handen.

Om du väljer att ta körkort för automat så kommer du aldrig under utbildningen behöva köra en manuell bil. Vi har ett flertal automatväxlade trafikskolebilar att välja mellan. Även bilen på Prima Halkbana, där du utför halkkörningen är automatväxlad.

Eleven måste vara minst 15 år och 9 månader för att få gå en introduktionsutbildning och 16 år för att få börja övningsköra.
Du får max ha 5 handledare som elev
Du får man ha 5 elever som handledare
Att inte klara körprovet på första försöket är inget konstigt, vi bokar bara in en ny tid och eventuellt någon mer körlektion för att träna extra på det du kuggade på.
Du kan välja att genomföra utbildningen i precis den takt du vill. Vi anpassar utbildningen helt efter dina önskemål.

Du behöver alltid ha med dig en giltig legitimation samt ditt körkortstillstånd.

Kostnaden för att ta körkort varierar och beror på din erfarenhet sedan innan. Antalet lektioner du behöver påverkar priset. Ingen personal på Prima Trafikskola jobbar med provisionsbaserad lön. Och det är en trygghet för dig som kund. Våra utbildare får lön oavsätt om de har körlektion eller inte. Välkommen till en tygg körkortsutbildning.

Du kan göra om ditt teoriprov hur många gånger som helst under tiden då du har ett giltigt körkortstillstånd. Men va förberedd och se till att vara färdig med alla faser i teoriappen så kommer det gå fint.

Ja, har du valt att ta körkort för automat och övningskört med en automat så kommer du även köra upp med en automatväxlad bil. Bokar du själv så behöver du klicka i en ruta för automat. Vi gör naturligtvis det utan att du behöver säga till.
Efter godkänt körprov så tar det ca 5 arbetsdagar innan körkortet kommer till ditt postombud.
Det är vanligt att man är nervös inför sitt prov och därför glömmer bort att till exempel titta i speglarna och hålla koll på vägskyltar.

Vi erbjuder bland annat körlektioner i grupp samt privata teorilektioner om du känner att du behöver extra hjälp. Vi erbjuder även företag olika tjänster. Prata med oss så berättar vi gärna mer.

Vi har välutrustade Volvo XC40. Både som manuell och automatväxlad bil.

Som privatperson kan du betala med kort, swish, bankgiro, presentkort eller Klarna. För företagskunder erbjuder vi även fakturering.
Ring oss under våra öppettider, använd kontaktformuläret på vår webbplats eller kom in på en kopp te eller kaffe så bokar vi genast in dig på en utbildning. Väntetiden skiljer sig under årets gång och det beror på vilken utbildningstakt du väljer. Generellt sett har vi högst tryck och längst väntetid under sommaren. Var ute i god tid med att boka din utbildning.

Vi är anslutna till Sveriges Trafikskolors Riksförbund (STR) där vi också är guldmedlemmar, innehar miljödiplom via svensk miljöbas och är rekommenderade 4 år i rad av Reco. Gå gärna in och läs våra resencioner på Google samt Facebook.

På Prima trafikskola individanpassar vi utbildningen efter varje enskild elev. Vi har kompetent personal som jobbar stenhårt för att du ska känna dig så nöjd som möjligt med din utbildning. Vår personal omfattas av ett fullvärdigt kollektivavtal med fast lön och friskvårdsbidrag och kommer aldrig ge dig fler körlektioner än vad du behöver för egen vinning. En schysst trafikskola helt enkelt.
Under utbildningens gång så kommer du kunna se dina framsteg via en app. Läraren kommer efter varje körlektion skriva en personlig bedömning på hur det gick och vad du kan träna på hemma eller tänka på nästa gång.
Ett vanligt misstag är att elever har för bråttom. Ta ett steg i taget och lär dig varje moment i lugn och ro. Körkortet kommer du ha hela livet och ju mer tid du lägger på din utbildning, desto större är sannolikheten att du kommer bli en exemplarisk förare i framtiden.
Om du har körkort sedan tidigare men av olika anledningar känner att du skulle kunna vara en bättre förare så går det utmärkt att boka in dig på ett par lektioner hos oss för att fräscha upp minnet. Vi främjar bra förare i trafiken och hjälper dig med glädje.

Vi har välutrustade Volvo XC40 bland annat en 360 kamera som gör parkeringen busenkel.  Alla våra bilar är utrustade med extra speglar samt dubbelkommando för din och din lärares säkerhet.

Inför din första lektion kan det vara nervöst, pirrigt och kännas spännande och kanske lite läskigt. Men du behöver inte oroa dig, är det första gången du sitter i förarstolen så kommer din lärare i lugn och ro förklara hur allt fungerar. Allt styrs efter dig och dina förutsättningar. Va utvilad och vi löser resten.

Om du har ett utländskt körkort från ett land utanför EES länderna så får du köra med det i Sverige när du har varit folkbokförd här i max ett år. Därefter måste man ta ett svenskt körkort och därmed genomföra riskutbildningar, teori och körprov för att få köra bil lagligt i Sverige.
Om du har ett körkort från EES länderna och är permanent bosatt i Sverige så kan du byta ut det mot ett svenskt körkort. Skicka då in en ansökan om byte av körkort till Transportstyrelsen.
Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.
Intensivutbildning Bil & MC⚡️

En intensivutbildning är egentligen en helt vanlig körkortsutbildning med alla obligatoriska moment. Det som skiljer dem åt är i vilken hastighet körkortsutbildningen utförs där intensivutbildning genomförs på 1,5 vecka till ett par veckor med körlektioner varje dag. Takten väljer du såklart helt själv. 

Beroende på dina tidigare erfarenheter bakom ratten så brukar utbildningen ta allt mellan 1,5 – 4 veckor.

Den största fördelen är att du kan fullfölja din körkortsutbildning på till exempel din semester eller under ett längre lov om du bokar in din körkortsutbildning i god tid.

Självklart! Önskar du en utbildning på personbil så väljer du mellan att köra en manuell eller automatväxlad bil. Vi erbjuder även MC körkort med ett intensivt upplägg. Vi är en av det större aktörerna i länet med en lång och gedigen kunskap.

Önskar du gå en intensivutbuildning på 1,5 vecka så är det bra om du har förkunskaper. Önskar du boka in en intensivutbuildning på 2 veckor ställs inga större krav. Det är bra om man börjar plugga teori innan kursen startar. Så man kan lägga mer fokus på den praktiska delen under intensivutbildningen.

Det ingår 20 eller 31 st körlektioner (á 40 min), digitalt teoripaket, Riskutbildning 1, Riskutbildning 2, Funktion & kontroll, 4 lärarledda teorilektioner samt lån av bil till körprov.

Kostnaden styrs av vilket paket du bokar samt vilken behörighet det avser. 

Till din trygghet så har vi anslutit oss till STR (Sveriges Trafikutbildares Riksförbund). Vi tillämpar deras praxis vid återbetalning. Och det är en trygghet för dig som kund. Vi betalar självklart tillbaka allt outnyttjat.

Det är ingen körkortsgaranti. Men vi kan garantera dig en förstklassig utbildning. Tänk på att det är du som måste utföra jobbet. Vi är en stark aktör och har en lång erfarenhet. Flera tusen har tagit körkortet genom oss. Så det kommer säkert gå bra för även dig.

Du behöver alltid ha en giltig legitimation samt ditt körkortstillstånd med dig när du kör.

Om du inte klarar körprovet på första försöket, lugn, du är inte ensam! Nervositet inför ett prov är helt normalt och kan få en att glömma bort saker man egentligen kan. Vi bokar självklart in ett nytt prov åt dig och någon eventuell extra lektion för att träna på det du missade.

Absolut! Den största fördelen med en intensivutbildning är att du kan genomföra den på kort tid. Se till att boka in din utbildning i god tid.

Du behöver inneha ett giltigt körkortstillstånd. Vi rekommenderar även att du har studerat teori innan utbildningen så du kan lägga fokuset på körningen. Bonus om du har kört tidigare men inget krav.

Självklart är det möjligt. Vi styr utbildningen efter dig och dina förkunskaper.

Vår kompetenta personal har många års erfarenhet av att guida olika typer av elever till sitt körkort. Vi anpassar utbildningen helt utefter dina behov och står alltid redo med lösningar om det är något du behöver extra hjälp med.
Under din körkortsutbildning så kommer du gå igenom 15 moment där olika moment tar olika lång tid att genomföra. När du har blivit godkänt i samtliga moment samt genomfört obligatoriska riskutbildningar så anser vi dig redo för ett körprov.

Vi erbjuder intensivutbuildning för personbil under hela året. Men intensivutbildning på motorcykel kan man bara genomföra under sommarhalvåret.

Det avgör du. Vi anpassar utbildningen / planeringen helt utefter dina förutsättningar.

Tyvärr så erbjuder vi endast körkortsutbildning på svenska.

Från det att du har bestämt dig för att gå en intensivutbildning hos oss samt betalat och planerat så är du kanske igång efter ca 1 – 2 veckor. Det beror på hur uppbokat det är på schemat samt att det passar dina tider.

Om du inte känner dig redo inför ditt körprov kan du alltid boka in extra lektioner för att öva på det du känner dig osäker på.

Motorcykel 🏍️
Först och främst behöver du ett körkortstillstånd, det skaffar du genom att fylla i en hälsodeklaration på Transportstyrelsen samt göra ett syntest hos optiker eller hos oss. Kontakta oss så guidar vi dig till rätt utbildningspaket, vi bokar efter dina önskemål in körlektioner, riskutbildningar samt prov.

A1 = lätt motorcykel med en högsta effekt på 11 kW samt högsta hastighet på 125 km/h. Du behöver vara minst 16 år gammal

A2 = Mellanstor motorcykel med en högsta effekt på 35 kW och måste minst komma upp i 100 km/h. Du behöver vara minst 18 år gammal.

A = Tung motorcykel , obergänsad effekt. Du behöver vara minst 24 år gammal eller 20 år och haft A2 körkort i minst 2 år.

Det finns många fördelar med att ta körkort för motorcykel där kanske den största är frihetskänslan samt smidigheten med ett mindre fordon än en bil.
Att sitta på ett fordon som färdas i höga hastigheter, oskyddad innebär tyvärr också många risker. Tänk på att det inte behöver vara du som gör fel för att en olycka ska hända. I din utbildning är det viktigt för oss att du är välinformerad om riskerna med att köra motorcykel samt så förberedd det går att vara i olika riskfyllda situationer som kan uppstå.
Hur lång tid det kan ta att ha körkortet i hand är självklart individuellt. Vi har ett intensivpaket där vi kan erbjuda en utbildning på 3-5 arbetsdagar, men även längre än så om det passar dig bättre. Kontakta oss så hjälper vi dig titta på ett eventuellt tidsspann.
Priset ligger på mellan 6 -15 000 kr. Det beror helt och hållet på din tidigare erfarenhet. Ibland kan du behöva en lektion mer eller mindre och då förändras priset såklart. Kika in under våra paket här för att läsa mer.
Beroende på vilken behörighet du tänker dig så gäller olika åldrar. För A ska man ha fyllt 23 år alternativt fyllt 19 år och 6 månader samt samt ha haft ett A2 körkort i minst två år eller fyllt 17 år och 6 månader, men då får man endast övningsköra på en trafikskola. För A2 behöver du ha fyllt 17 år och 6 månader och för A1 behöver du ha fyllt 15 år och 9 månader.
Många frågor är likadana som för personbil där det kommer frågor om lagar och regler, skyltar etc. Men det som skiljer dem åt är frågor som specifikt rör motorcykel, till exempel: Balans och stabilitet, hantering och manövrering samt säkerhet och riskbedömning.
: Ingen fara, vi bokar in ett nytt körprov till dig och eventuellt någon mer lektion för att träna på det du missade.
Om du har en medicinsk åkomma som innebär att du har en försämrad balans så bör du inte köra motorcykel. Känner du dig däremot bara osäker på två hjul och har lite dålig balans så är detta något som du lär dig och tränar upp under utbildningens gång.
Hos oss har vi både sänkt motorcykel för dig som inte är så lång samt justerbart kopplingshandtag för dig med mindre händer. Kom förbi oss så kan vi hjälpa dig att avgöra om din längd på något sätt skulle kunna bli ett hinder för dig.
Våra motorcyklar är manuellt växlade.
Du kommer börja med att köra på manöverbana för att lära dig att säkert manövrera motorcykeln i olika situationer. Att köra mellan koner, hårda inbromsningar och väja för plötsliga hinder är några av sakerna du kommer att få träna på. Allt för att du ska bli en så säker förare som möjligt innan du ger dig ut i trafiken.
Du får köra med ditt utländska körkort i max 1 år, sedan måste du gå en utbildning för motorcykel här i Sverige.
: Du kan välja att medföra din egna skyddsutrustning om du har någon. I det fall du inte har en egen så finns högkvalitativ skyddsutrustning att hyra hos oss.
AM - Moped 🛵
Du får börja gå utbildningen när du är 14 år och 9 månader. Teoriprov får du skriva först när du fyller 15.
Våra utbildningar för AM-körkort tar ca 1-2 veckor sammanlagt. Då kommer du ha genomfört 8 timmars teori, 2 timmar på manöverbana samt 2 timmar i trafik.
Du innehar ett giltigt körkortstillstånd och en giltig legitimation, har fyllt 14 år och 9 månader när utbildningen påbörjas, är 15 när du skriver till teoriprov, genomfört 8h teori, 2h manöverbana samt 2h körning i trafik.

Nej, det är inget körprov för AM-kort. Men om du inte når upp till kraven på din körning så kommer du behöva boka in extra lektioner innan vi kommer godkänna din utbildning. Alla mål måste vara uppfyllda.

Om du redan innehar ett svenskt körkort för bil så har du redan behörighet för att köra moped klass 1. Om du ändå skulle vilja lära dig att köra moped på ett säkert sätt så är det mer än välkommen att ta lektioner hos oss.

Det är ett smidigt sätt att ta sig fram på. En moped är också ett relativt billigt fordon att köpa och äga.

Du får köra moped klass 1, moped klass 2, traktor A samt motorredskap klass 2.

I grund och botten är de väldigt lika, det som skiljer dem åt är att du inte behöver kunna frågor specifika för personbil. Provtiden är samma, 50 minuter.

Vårt paket för AM körkort kostar just nu 5.500 kr ord pris är 5.900 kr. Behöver du extra teorihjälp eller fler körlektioner tillkommer det en extra kostnad utöver paketet.

Nej, det är endast tillåtet att övningsköra med moped hos en behörig utbildare i Sverige.

Självklart! Under skollov ser vi alltid till att ha extrainsatta mopedutbildningar.
Olovlig körning är ett allvarligt brott där du inte bara utsätter dig själv för fara utan även dina medtrafikanter. Straffet för olovlig körning kan vara böter på tusentals kronor, indraget körkortstillstånd och en spärrtid på flera år.

Du behöver inget. Vi tillhandahåller allt du behöver såsom jacka, byxor, handskar samt hjälm.

Självklart kan du det! Vår kompetenta personal har lång erfarenhet av att utbilda alla olika sorters elever, vi lägger upp utbildningen så den passar dig och dina behov. Meddela oss när du skriver in dig så löser vi resten.

Det är absolut inget konstigt att känna sig nervös inför din utbildning. Det är helt normalt. Du kan alltid prata med oss i personalen om du har några funderingar eller är orolig för något moment. Vi finns här för att hjälpa dig, så tveka inte på att höra av dig!

B96 - BE körkort 🪪

Hos oss kan du ta ett BE körkort, då får du väga totalt 7.000 kg.

Du kan även välja att ta en utökad behörighet som heter B96 och då får du väga totalt 4.250 kr.

Du behöver ha ett svenskt körkort och därmed vara minst 18 år gammal för att ta ditt körkort för släp.

Om du önskar ta en utökad behörighet B96 är det bara en uppkörning som måste avläggas.

Önskar du ta ett BE Körkort måste du först ansöka om körkortstillstånd. Sedan måste ett teoriprov utföras sist en uppkörning utföras.

Ja, absolut får du det. Viktigt att det inte är för tungt så det kräver en annan behörighet än B (personbil).

På ett B-körkort får du köra bil och släp med sammanlagda högsta totalvikt om 3.500 kg där släpets högsta totalvikt får vara 750 kg. Med ett BE-körkort får man köra personbil eller lätt lastbil med en totalvikt på max 3.500 kg samt ett eller flera släp kopplade. Släpet eller släpen får ha en sammanlagd totalvikt om 3.500kg. Så totalt får du väga 7.000 kr med en BE behörighet.

På ett B-körkort får du köra bil och släp med sammanlagda högsta totalvikt om 3.500 kg där släpets högsta totalvikt får vara 750 kg. Med en B96 behörighet får du maximalt väga 4.250 kg totalt.

Vi erbjuder 2 olika paket beroende på vilken behörighet du tänker ta.

Du övningskör med samma bil och släp som du även har på din uppkörning.

Vi går igenom säkerhetskontrollen och alla moment i kursplanen. Vi styr även utbildningen efter dig och dina förutsättningar.

Nej, det behöver du inte. Men har du tidigare erfarenhet av att köra mindre släp så kommer det med största sannolikhet vara enklare för dig att lära dig att köra med ett tungt släp. Men inga tidigare erfarenheter behövs.

I den praktiska delen av utbildningen kommer du öva på bana med att till exempel backa genom koner, vända med släp samt hur du på ett säkert sätt kopplar på och av ett släp. Sedan kommer du också att köra ute i trafik och testa olika situationer som normalt kan uppstå vid släpkörning.
I våra paket så ingår det 2 timmars privatkörning. Det kan vara bra att boka in ett extra pass (körlektion). Känns det bra efter första passet så kan man enkelt avboka andra passet. Det är tårkigare om man känner att man behöver mer utbildning och det är fullt på schemat fram tills uppkörningen.
Vi erbjuder två paket, där BE paketet kostar 5800 kr och B96 kostar 4500kr. Behöver du privata teorilektioner eller extra körlektioner så är det en extra kostnad utöver paketet.

Du kan ta ditt släp körkort samtidigt som du tar ditt B- körkort. Kravet för att du ska få skriva teoriprov samt göra körprovet är att du har ett B-körkort.Prata med oss om du vill kombinera dina utbildningar så hjälper vi dig.

Introduktionsutbildning 🧑‍🏫

Det är en 3 timmars teoretisk utbildning som är obligatoriskt att gå för både handledare och elev som vill övningsköra privat. Men bukar även ta två korta bensträckor så den totala tiden uppgår till 3 timmar och 15 minuter.

Målet med utbildningen är att ge handledare och elever bästa möjliga förutsättningar för att övningsköra på ett säkert och korrekt sätt privat.
Den person som ska börja övningsköra samt den person eller de personer som ska vara elevens handledare.
Det krävs att du är närvarande och aktiv under hela utbildningens gång.

Utbildningen är totalt 3 timmar lång exklusive rast. Så 3 timmar och 15 minuter lång är utbildningen.

Ja, det är fantastiskt om man har den möjligheten. Mängdträning är absolut inte fel.

Handledaren måste ha fyllt 24 år samt haft körkort i minst 5 år av de senaste 10 åren.

Ja, både elev och handledare måste ha gått utbildningen och blivit godkända för att få börja övningsköra privat.

Utbildningen kostar 550 kr / person.

Du bokar enklast in dig via hemsidan. Du kan även maila, ringa eller svänga förbi oss.

 

Som handledare lägger du grunden för din elevs körkortsutbildning där du förväntas lära ut ett säkert och korrekt sätt att köra bil. Du är även en förebild för din elev. Vi lära oss genom att imitera andra. Så lev upp till din roll som. Och glöm inte bort att du är ansvarig över övningskörningen.

Som handledare får du inte ta betalt för övningskörning, då räknas det som trafikskola och enligt lag behöver man tillstånd från Transportstyrelsen för att bedriva trafikskola. Övningskör ni utan att båda har gått utbildning samt blivit godkända så räknas det som olovlig körning och riskerar därmed böter samt återkallelse av körkortstillstånd. Gå Introduktionsutbildningen och invänta erat godkännande.

Efter godkänd introduktionsutbildning går du som handledare in på Transportstyrelsen och ansöker om handledarskap. Vi kommer gå igenom detta på utbildningstillfället också.

Självklart kan du det! Se till att du har uppdaterad kunskap kring det du lär ut. Tänk på att saker och ting kan ha förändrats sedan du själv tog körkort. Ha en dialog med oss utbildare. Vi har många tips att dela med oss.

Risk 1 Bil & MC 📝

Riskettan är en teoretisk utbildning. Utbildningstiden är 3 timmar och 15 minuter. Man brukar ta två korta raster.

Riskettan för personbil och motorcykel är inte samma. Lite av innehåller är samma med det är två olika utbildningar.

För att bli godkänd på riskettan krävs fysisk närvaro och ett aktivt deltagande. Det är inte tillåtet att genomföra riskettan online.

Nej, det måste du inte. Du kan gå dem i vilken ordning du vill. Risktvåan ska man genomföra i slutfasen av utbildningen. För den kräver körvana.

Tänk på att utbildningen är till för dig där utbildningens syfte är att ha riskmedvetna förare i trafiken. Kom utvilad och redo att anteckna, du vet aldrig när kunskapen du får här kan rädda ditt eller andras liv.

Syftet med riskutbildning 1 är att få kunskap och insikt i hur alkohol, trötthet och droger påverkar förare i trafiken. Riskettan består mycket av diskussioner och reflektioner kring riskbeteenden i trafiken.

Den är 3 timmar exklusive rast. Vi brukar ta 2 korta pauser. Så totalt 3 timmar och 15 minuter.

Om du har köpt ett körkortspaket hos oss så bokar vi in riskutbildning 1 när vi bokar in resten av din utbildning. Vill du bara gå riskettan hos oss så går det bra att boka själv via vår e-handel, ringa, komma förbi eller maila så bokar vi in den åt dig.

Nej, du behöver inte ha något körkortstillstånd för att utföra riskettan på personbil eller motorcykel.

Man får max vara 16 personer. Men vi brukar vara allt från 4 till kanske 12 personer.

För att få genomföra teori och körprov behöver du ha gått riskettan och risktvåan. Köper du ett paket hos oss, så ser vi till att du har genomfört alla obligatoriska moment i god tid innan dina prov. Har du inte genomför riskettan blir du avvisad från att få utföra teoriprovet.

Då får du boka en ny tid. För att bli godkänd på riskettan krävs det att du är närvarande och aktiv under alla 3 timmar av utbildningen. Om du inte uppfyller dessa kraven behöver du gå om utbildningen.

Ja, det går bra. Vi går igenom samma sak och det kan vara en onödig kostnad. Kom utvilad och delta aktivt. Gör något annat roligt för pengarna.

Tyvärr blir vi tvungna att debitera dig med full avgift.

Nej, för att få skriva teoriprov samt göra körprov krävs det att du har genomfört och blivit godkänd på båda riskutbildningarna.
Risk 2 Bil & MC🧊
Riskutbildning 2, även kallad halkan, är en teoretisk och praktisk utbildning där du dels får testa på att manövrera en bil under olika förhållanden, samt lära dig mer om säkerhetsutrustningen i bilen, skillnaden på däck etc.
Vi har inga speciella krav på förkunskaper förutom att det är bra om du har påbörjat din körning då du behöver kunna manövrera en bil.
Utbildningen är ca 3 timmar exklusive rast.
Syftet med riskutbildning 2 är att öka trafiksäkerheten genom att ge förarutbildning som fokuserar på att förebygga olyckor och skador.
Några exempel är: Hård inbromsning på halt underlag, väja för hinder på väg på halt underlag, undersöka däckmönster och nedslitningar.
Du behöver egentligen inte förbereda dig så mycket, se till att komma utvilad och i tid till utbildningen med en giltig legitimation. Halkan brukar vara något man kommer ihåg för resten av sitt liv!
Vi använder oss endast av automatväxlad bil på halkbanan.
Tack vare en speciell teknik på däcken i våra bilar som simulerar halt underlag oavsett väder så spelar vädret ingen roll.
Om du köper ett körkortspaket hos oss så bokar vi in dig på risktvåan automatiskt. Vill du endast gå Riskutbildning 2 hos oss så går det att boka själv via primahalkbana.se, ringa eller mejla oss.
Prima halkbana ligger belägen strax utanför Norrköping på Lindövägen 80.
Ja, vi genomför halkutbildningar året runt, oavsett årstid.
Du behöver ha med dig giltig legitimation, annars kom precis som du är! Det kan vara bra att ha med sig lite matsäck under utbildningen. Ett enklare kök med mikro finns att tillgå.
Ingen fara, meddela oss så fort du känner dig krasslig så bokar vi in dig på en ny tid.
Nej, för att få skriva teoriprov samt göra körprov måste du ha genomfört samtliga riskutbildningar.
Den är giltig tills att du tar ditt körkort eller i fem år.
Ja! Behöver du någon som översätter, ansvarar du själv för att ta med detta. Det kostar 600 kr extra att ta med sig tolk.
Ja, absolut! Skriv ditt önskemål i kommentarsfältet vid din bokning så löser vi det.
Avbokning av Risk1/Risk2 ska ske senast två vardagar innan din utbildning. Vid senare avbokning eller utebliven utbildning debiteras hela avgiften.
Ja, på onsdagar kan du boka både Risk1 och Risk2 under samma dag.
Nej, det är endast de som köpt en plats som får vara med på utbildningen.
Risktvåan ett utbildningsmoment, inte ett prov. Om du följer utbildningsledarens instruktioner och deltar i alla moment så har du alla förutsättningar för att klara dig bra och erhålla ditt intyg. Underkänd blir du endast om du har så pass dåliga kunskaper att läraren anser att du inte kan tillgodogöra utbildningsmomenten. Då blir du nekad intyg och måste boka en ny tid.
Körkort manuell - automat 🤝

Med ett körkort för manuell bil har du mindre begränsningar i till exempel det fall du vill hyra bil eller har ett jobb där du ska köra bil i jobbet där bilarna är manuella. Automatiskt växlade bilar blir dock mer och mer vanligt och det finns ofta som alternativ idag. Välj det som passar dig bäst.

Ja, absolut det går fint. Vist kan man inte öva på växling när man kör en automatväxlad bil. Men man kan öva på regler, placeringar, avsökning och mycket annat. Så ge dig ut i trafiken och öva. Lycka till.

Du får köra alla fordon du får köra med ett B-körkort, så länge de är automatväxlade. 

Det blir mer och mer vanligt idag då den manuella växellådan är på väg bort. 

Att ta ett automat körkort är generellt sätt enklare. Och man tar då mindre lektioner vilket blir ett billigare körkort. Det kräver inte lika mycket från föraren.

Du kan alltid ”uppgradera” ditt körkort till ett manuellt senare om du känner att du behöver det. Då behöver du bara avlägga ett körprov för manuell bil och eventuellt några körlektioner.

Om du redan har ett körkort för manuell bil så har du automatiskt även körkort för en automatbil.
Teoriprovet är detsamma som för manuell bil, möjligtvis några färre frågor om växling.
Nej, om du har körkort för automatbil så får du endast köra automatisk växlad bil. Vill du kunna köra manuell bil så behöver du göra ett nytt körprov för manuell bil.

Oftast är det så, ja! Eftersom du kan lägga mer fokus på din omgivning och bilen än att behöva fundera på växlar, ev motorstopp etc. Så är det ett mindre moment du behöver lära dig.

Eftersom det generellt sätt behövs färre körlektioner med en automatväxlad bil jämfört med en manuell bil så brukar det kunna bli billigare.

Vi rekommenderar att man börjar med att köra med automat först. Och senare i utbildningen kan man lägga till växlingen.

Hitta du inte svar på din fråga? Kontakta oss!

Få mer tid att betala med Klarna!

Hos oss kan du delbetala med Klarna, så du inte behöver skjuta upp körkortet.

Klarna

Kontaktformulär

Fyll i formuläret så hjälper vi dig med ditt ärende

Få mer tid att betala med Klarna!

Hos oss kan du delbetala med Klarna, så du inte behöver skjuta upp körkortet!

Klarna

Välkommen till Prima Trafikskola!

Nygatan 31, 602 34 Norrköping

OBS!

Utbildningen utförs på Prima halkbana, Lindövägen 80.