Körkortstillstånd

Körkortstillstånd

Ett körkortstillstånd är ett tillstånd som krävs för dig som vill ta B-körkort, BE-körkort och AM-körkort. Tillståndet är en säkerhet för att se att du är lämplig att få köra i trafiken, det är Transportstyrelsen som granskar din ansökan och godkänner ditt körkortstillstånd, och det är giltigt i fem år från det att du fått din ansökan beviljad.

Hur får jag ett körkortstillstånd?

Tillståndet består av två delar som Transportstyrelsen granskar och godkänner, det är en hälsodeklaration och ett syntest.

Hälsodeklaration – Den ena delen av körkortstillståndet är en hälsodeklaration. Den består av en rad ja-och nej frågor om din hälsa, och medicinska historia som du fyller i och skickar in med bank id digitalt på Transportstyrelsens hemsida. Vi har även möjlighet att hjälpa dig att skicka in underlaget.
(https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/e-tjanster-och-blanketter/e-tjanster-inom-vagtrafik/?tab=korkort&eservice=korkortstillstand(gruppi)-ansok)

Syntest – är för att kontrollera att din syn är tillräckligt god för att få köra i trafiken. Om du har glasögon eller linser ska de vara på under syntestet, då säkerhetsställs det att du har tillräcklig styrka i dina glasögon/linser för att få tillstånd att köra bil.
Vi på Prima trafikskola har möjlighet att utföra ditt syntest här, det går snabbt och krävs endast att du kommer in till oss med en giltig legitimation. Syntestet får inte vara äldre än två månader när du skickar in din ansökan om körkortstillstånd.

Gratis boende

Krav för körkortstillstånd

Det tar vanligtvis mellan en och två veckor att få körkortstillståndet från det att du har ansökt. Det kan ta längre tid ifall du inte uppfyller alla krav direkt, och din ansökan behöver utredas.

Kraven baseras både på medicinska och personliga krav.

Personliga krav – med personliga krav menas bland annat, pålitlighet när det gäller narkotika och alkohol. Transportstyrelsen kontrollerar olika register för de senaste fem åren. Även annan typ av brottslighet kan påverka de personliga kraven.

Medicinska krav – med medicinska krav menas om du har en sjukdom eller diagnos som kan komma att påverka din körning i trafiken. Om du har en sjukdom eller diagnos som påverkar ditt körsätt behöver det inte betyda att du inte får ett beviljat körkortstillstånd, men Transportstyrelsen kan behöva ett läkarintyg från din läkare.

Du kan läsa mer om kraven på Transportstyrelsen (https://transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Korkort/ta-korkort/ )

Om du inte uppfyller Transportstyrelsens krav kan du bli spärrad från att få ett körkortstillstånd. Hur länge den spärrtiden är beror på, från situation till situation, men den kan vara i tre år som längst.

När behöver jag ett körkortstillstånd?

Du behöver ett godkänt körkortstillstånd redan innan du börjar övningsköra oavsett om det är hemma, eller hos oss på Prima trafikskola. Ansök gärna redan innan du går introduktionsutbildningen, på så vis behöver du inte vänta med att börja övningsköra. (eller måste man ha ett godkänt tillstånd innan dess?)

Det är endast ett typ av körkortstillstånd som gäller för samtliga körkortstyper, vilket innebär att du inte behöver ansöka om ett nytt körkortstillstånd om du ska ta ett till körkort, så länge det är inom loppet av fem år. Har det gått längre än fem år behöver du ansöka om ett nytt körkortstillstånd hos Transportstyrelsen.

Få mer tid att betala med Klarna!

Hos oss kan du delbetala med Klarna, så du inte behöver skjuta upp körkortet!

Klarna

Få mer tid att betala med Klarna!

Hos oss kan du delbetala med Klarna, så du inte behöver skjuta upp körkortet!

Klarna

Kontaktformulär

Fyll i formuläret så hjälper vi dig med ditt ärende

Välkommen till Prima Trafikskola!

Nygatan 31, 602 34 Norrköping

OBS!

Utbildningen utförs på Prima halkbana, Lindövägen 80.